fbpx
Verschil gelato en roomijs.

IJs, wie houdt er niet van? Op het moment dat wij bezig waren met het aanschaffen van een ijsmachine ben ik mij in ijs gaan verdiepen. Vaak zeggen mensen dat ze het Italiaanse ijs lekkerder vinden. Maar waarom is Italiaans ijs eigenlijk zoveel lekkerder en blijven we hier maar van eten? Ik leg het jou graag uit.

Wat is Italiaans ijs precies?

 

Bijna iedereen vindt ijs wel lekker. De één alleen wanneer het wat warmer is. Terwijl de ander er het hele jaar door van kan eten. Toen wij onze klanten vertelden dat wij ijs gingen verkopen kregen we alleen maar enthousiaste reactie’s. ‘Zo lekker, een ijsje na het eten. Fijn dat dat binnenkort weer kan op de Denneweg!’ was vaak de reactie. Ook kregen we de vraag of het Italiaans ijs zou worden. Maar wat is dat nou, Italiaans ijs? Vaak wordt het woord gelato gebruikt voor Italiaans ijs, maar wat betekent gelato dan? Gelato betekent ijs in het Italiaans. Spannender kan ik het niet maken helaas…

 

Het verschil tussen gelato en roomijs. 

 

Wat is nou het verschil tussen die twee, en zit er verschil in? Ja, er zit wel degelijk een verschil in gelato en roomijs. Ik heb dit lang niet geweten. Wel wist ik dat ik gelato vaak lekkerder vond. Maar wat is dat verschil nou?

 

Italiaans ijs verschilt op een paar punten met het roomijs wat er veel in Nederland gegeten wordt. Even kort door de bocht heeft dit te maken met;

 

1. het vet percentage. 

 

2. de hoeveelheid lucht in het ijs.

 

3. de temperatuur waarop het ijs geserveerd wordt. 

 

 

Het vet percentage.

 

Het percentage vet in roomijs is minimaal 10 %. Het is machtiger en vaak blijft er een soort van plakkend laagje achter op je tong. In roomijs wordt naast melk, eieren en suiker dan ook room verwerkt.

 

In gelato ligt het vetpercentage tussen de 5 en 8 %. Aanzienlijk minder dus! Er wordt veel meer water en melk gebruikt in gelato. Hierdoor is gelato dus ook minder machtig als roomijs.

 

De hoeveelheid lucht.

 

Naast de hoeveelheid vet geeft de hoeveelheid lucht in het ijs ook een groot verschil. Gelato wordt langzaam gedraaid, waardoor er veel minder lucht onder geklopt wordt. Dit geeft de fluweelzachte fijne structuur aan het ijs. Roomijs wordt veel sneller gedraaid waardoor er soms tot wel 60% lucht in roomijs zit. Door het vele lucht in roomijs smelt het sneller weg zonder dat je de smaak goed proeft.

 

De scheptemperatuur.

 

Vaak krijg je in Nederland een bolletje ijs op je hoorntje of bakje. In Italië kom je dat nauwelijks tegen. Die eigenwijze Italianen denk je misschien. Maar niets is minder waar! Gelato wordt op een warmere temperatuur geserveerd, namelijk -13. Dit in tegenstelling tot roomijs wat op -18 wordt geserveerd. Dit in combinatie met minder lucht in het ijs maakt dat je er bijna geen bolletjes van kan maken, daarom wordt het gespateld. Doordat gelato warmer is bevriest je tong niet gelijk, hierdoor proef je het beter en vinden veel mensen het veel lekkerder. 

 

Naast deze drie verschillen zijn er nog wat meer technische verschillen. Dit zit vooral in de langere rijping van de gelato-mix. Het gebruik van bindmiddelen (bv. johannesbroodpitmeel) in plaats van eigeel, en in de lichtere en gezondere receptuur. Minder lucht, de langere rijping en de hogere scheptemperatuur zorgen voor een warmer mondgevoel en een zeer goede nasmaak.

 

Verschil gelato en roomijs.

Wat serveren wij?

Bij ons in de winkel maken wij gelato. Wij hebben hier een bewuste keuze in gemaakt omdat het minder vet is, de smaakbeleving beter. En uiteraard vinden wij dit zelf lekkerder! Niet geheel onbelangrijk, hahaha.

Als je bij ons binnen bent geweest is het je vast opgevallen dat wij geen standaard schepijs vitrine hebben staan. Wij maken gebruik van een ijsmachine die ook gelijk de machine is. Zo zie jij als klant dus gelijk hoe het ijs gemaakt wordt.

Geen idee wat jij je hierbij moet voorstellen? Ik heb een filmpje gemaakt van onze machine die je hierboven kan bekijken. Onze machine heeft maar een beperkt aantal potten. Hierdoor kan je bij ons kiezen uit 6 smaken. Maar liever 6 goede smaken, als 36 die wel ok zijn.

Via deze link kom je meer te weten over ons ijs.

 

Wil je reageren op dit blog? Laat je reactie dan hieronder achter.

0 Comments

Kleurrijke foto van macarons gemaakt door DS Patisserie in Den Haag

Wil jij tips en inspiratie ontvangen?

 

Schrijf je in en ontvang 2 x per maand onze Sweet Talk met de leukste tips, onze blogs en inspiratie.

Yes! Zodra de volgende Sweet Talk verzonden wordt dan ontvang jij deze ook.

Pin It on Pinterest